Takaisin
mika-korhonen-pNLLzCPrXec-unsplash

Välittäjän palkkio: Miten se vaikuttaa lopullisiin kustannuksiin?

Isoroban väki
01.05.2024

Välittäjän hinnoittelu ja sen vaikutus lopullisiin kustannuksiin

Kun myyt asuntosi, kiinteistönvälittäjän valinta on yksi tärkeimmistä päätöksistä, jonka teet. Kiinteistönvälittäjän välityspalkkio voi vaihdella merkittävästi, ja usein halvin vaihtoehto tuntuu houkuttelevalta. Kuitenkin, kun tarkastellaan kokonaisuutta, kokeneemman ja kalliimman välittäjän valinta voi olla taloudellisesti kannattavampi. Katsotaanpa tarkemmin esimerkkinä, miten välittäjän hinnoittelu voi vaikuttaa lopullisiin kustannuksiin ja miksi korkeampi palkkio voi loppujen lopuksi säästää rahaa, jos kokenut ja asiantunteva kiinteistönvälittäjä on asialla:

Halvin välittäjä

  • Myyntihinta: 300 000 €
  • Palkkioprosentti: 2,3 %
  • Välityspalkkio: 6900 €

Halvimman kiinteistönvälittäjän tapauksessa asunnon myyntihinta on 300 000 euroa ja välityspalkkio 2,3 %. Tämä tarkoittaa, että maksat välittäjälle 6900 euroa. Myyntihinnan jälkeen sinulle jää nettona 293 100 euroa.

Kokenut välittäjä

  • Myyntihinta: 315 000 €
  • Palkkioprosentti: 3,2 %
  • Välityspalkkio: 10 080 €

Kokeneemman kiinteistönvälittäjän tapauksessa myyntihinta on korkeampi, 315 000 euroa, mutta myös palkkioprosentti on suurempi, 3,2 %. Tämä tarkoittaa, että maksat välittäjälle 10 080 euroa. Myyntihinnan jälkeen sinulle jää nettona 304 920 euroa.

Yhteenveto ja taloudellinen vaikutus

  • Halvin välittäjä: 300 000 € - 6900 € = 293 100 €
  • Kokeneempi välittäjä: 315 000 € - 10 080 € = 304 920 €

Vaikka kalliimman välittäjän palkkio on huomattavasti suurempi, hänen saamansa korkeampi myyntihinta tuottaa sinulle lopulta enemmän rahaa. Esimerkissäsi kokeneempi välittäjä tuo sinulle 11 820 euroa enemmän kuin halvin välittäjä. Tämä johtuu siitä, että kokeneempi välittäjä pystyy myymään asunnon korkeammalla hinnalla, mikä kompensoi ja ylittää korkeamman palkkion.

Miksi valita kokeneempi kiinteistönvälittäjä?

Listasimme alle asioita, miksi kokeneemman ja ammattimaisen välittäjän käyttäminen on hyödyllistä.

Parempi markkinatuntemus ja laajempi verkosto

Kokeneempi välittäjä ei ainoastaan saa yleensä parempaa myyntihintaa, vaan heillä on myös syvällisempi markkinatuntemus ja laajempi verkosto, mikä voi johtaa nopeampaan myyntiprosessiin. Heidän kokemuksensa ja ammattitaitonsa voi myös tarkoittaa parempaa palvelua, tehokkaampaa markkinointia ja sujuvampaa myyntiprosessia.

Tehokkaampi markkinointi

Kokenut välittäjä tietää, mitkä markkinointikanavat tuottavat parhaan tuloksen, ja osaa hyödyntää niitä maksimaalisesti. Heillä on usein myös käytössään paremmat työkalut ja resurssit, jotka auttavat tuomaan asunnon parhaat puolet esille potentiaalisille ostajille. Hyvin suunniteltu markkinointistrategia voi houkutella enemmän kiinnostuneita ostajia ja mahdollistaa kilpailutilanteen, jossa asunnosta tarjotaan yli pyyntihinnan.

Laadukkaampi asiakaspalvelu

Kokeneet kiinteistönvälittäjät tarjoavat usein kattavamman ja henkilökohtaisemman palvelun. Heidän kanssaan asioidessa saat todennäköisesti enemmän tukea ja neuvontaa koko myyntiprosessin ajan, mikä voi vähentää stressiä ja tehdä koko prosessista miellyttävämmän. He myös tuntevat paikallisen markkinatilanteen ja osaavat neuvoa parhaiten myyntiajan, hinnanasetannan ja mahdollisten remonttien suhteen, jotka voivat nostaa asunnon arvoa.

Riskien hallinta ja ongelmanratkaisu

Kokenut välittäjä osaa ennakoida ja hallita mahdollisia myyntiprosessin aikana ilmeneviä ongelmia, kuten juridisia haasteita tai ostajan rahoituksen epävarmuutta. He pystyvät tarjoamaan ratkaisuja ja vaihtoehtoja, jotka voivat pelastaa kaupan viime hetkillä ja varmistaa, että kaikki sujuu mahdollisimman sujuvasti. Tällainen asiantuntemus voi säästää myyjälle paljon aikaa, vaivaa ja rahaa.

Lopputulema välittäjän valinnalle

Vaikka välityspalkkion suuruus voi tuntua kovin suurelta tekijältä, on tärkeämpää ymmärtää kokonaisuus: millaista palvelua saat, kuinka hyvin kiinteistönvälittäjä tuntee markkinat ja kuinka hyvin hän pystyy markkinoimaan ja myymään asuntosi. Korkeampi palkkio voi tuntua suurelta kustannukselta, mutta se voi johtaa parempaan lopputulokseen ja enemmän rahaa taskuusi. Tällöin hyvän välittäjän palkkaaminen on myös taloudellisesti kannattava pitkällä aikavälillä.

Valitessasi kiinteistönvälittäjää, kannattaa koko välitystarjousta ja välittäjää tarkastella kokonaisvaltaisesti ja selvittää, mitä kaikkea rahoilleen saa vastineeksi. Kokeneen välittäjän tarjoama asiantuntemus, markkinointiosaaminen, verkostot ja asiakaspalvelu voivat tehdä suuren merkittävän edun asunnon myynnin lopputulokseen. Vaikka välityspalkkio on korkeampi, se saattaa pitkällä aikavälillä tuottaa paremman taloudellisen tuloksen ja tehdä myyntiprosessista sujuvamman ja kannattavamman.