Takaisin
mika-korhonen-KRBBDpm8AHo-unsplash

Asunnon ilmainen hinta-arvio: Miksi kiinteistönvälittäjän maksuton katselmuskäynti päihittää laskurit?

Isoroban väki
08.04.2024

Kiinteistönvälittäjän katselmuskäynti ja asunnon ilmainen hinta-arvio

Kohteen myyntihinnan arvioiminen on keskeistä, ja monet turvautuvatkin erilaisiin algoritmeihin ja verkkopalveluihin saadakseen arvion asuntonsa hinnasta. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, miksi vanhentuneeseen dataan perustuvat algoritmit eivät jaa luotettavaa tietoa Suomen monimuotoisilla ja alati muuttuvilla asuntomarkkinoilla.

Vaikka algoritmit voivat tarjota nopean arvion asunnon hinnasta, niiden jakama tieto perustuu usein vanhaan ja yleistettyyn tietoon, ja ne ovatkin luotettavampia massatasolle, eivätkä yksittäisten asuntojen kohdalla.

Markkinoiden monimuotoisuuden takia hintoihin vaikuttavat monet tekijät, kuten alueen sijainti, asunnon kunto, asumismuoto, naapurusto, kysyntä- ja tarjontatilanne sekä paikalliset markkinatrendit. Vanhan ja yleistetyn datan pohjalta toimivat algoritmit eivät välttämättä kykene huomioimaan kaikkia näitä tekijöitä, mikä voi johtaa virheelliseen hinta-arvioon ja epärealistisisiin olettamiin.

Tässä kohtaa kiinteistönvälittäjän asiantuntemus ja kokemus nousevat tärkeään rooliin. Välittäjillä on aina viimeisin tieto päivittyvästä markkinatilanteesta ja tuorein tieto asuntojen hintojen kehityksestä alueittain. Ammattilainen kykenee ottamaan huomioon kaikki relevantit tekijät ja tarjoamaan siksi luotettavamman arvion asunnon myyntihinnasta.

Vaikka hintalaskurien tämänhetkinen toteutus perustuu epäjohdannaiseen dataan ja rajoittaa niiden toimintaa, tekoälyn kehittyessä saadaan tällaisista työkaluista varmasti toimivampia. Samalla myös kiinteistönvälittäjien käytössä olevat tietopankit ja järjestelmät kehittyvät kiihtyvään tahtiin. Tekoäly tulee todennäköisesti tarjoamaan yhä tarkempia ennusteita ja analyysejä, mikä hyödyttää sekä kuluttajaa että välittäjää. Todettakoon lopuksi, että ihmisen osaaminen ja kokemus ovat edelleen korvaamattomia asuntokaupassa.