Takaisin
tapio-haaja-x02clw6vZLI-unsplash (1)

Asuntomarkkinakatsaus: Aktiiviset asuntohaut viittovat elpyvään suuntaan

Isoroban väki
01.04.2024

Asunnon myynti ja asuntomarkkinan tilanne 2024

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä tapahtui merkittäviä muutoksia Suomen asuntomarkkinoilla, mitkä heijastavat sekä ostajien että myyjien käyttäytymistä. Aktiivisten asuntohakujen määrä kasvoi huomattavasti, mikä viittaa kiinnostukseen asuntojen ostoa kohtaan. Samalla kuitenkin uusien myytävien kohteiden määrä väheni, mikä saattaa hidastaa kaupankäyntiä. Tämä voi osittain juontaa juurensa siihen, että monet potentiaaliset ostajat odottavat kenties parempien vaihtoehtojen ilmaantumista markkinoille ennen päätöksen tekoa.

Vaikka maailmantilanne aiheuttaa edelleen epävarmuutta ja joissakin tapauksissa saattaa johtaa ostopäätösten lykkääntymiseen, asuntohakujen määrä viittaa siihen, että asuntoja etsitään edelleen aktiivisesti. Asunnon myyjien näkökulmasta on positiivista, että vaikka kaupankäynti saattaa kestää hivenen pidempää kuin aiemmin, potentiaalisia ostajia on alati liikkeellä.

Vuoden 2023 aikana markkinointiajat olivat pidempiä kuin aiemmin, mikä viittaa siihen, että ostajat ovat aiempaa varovaisempia. Halu löytää juuri se oikea asunto nousee keskeiseen rooliin. Vaikka markkinointiajat ovatkin olleet laskusuunnassa, odotetaan tilanteen reipastuvan vuoden 2024 aikana, ja asuntomarkkinoiden terve kehitys jatkuu.

Piristävää liikehdintään toi myös viime vuoden lopulla ensiasunnon ostajien toiminta verovapauden päättyessä sekä varainsiirtoveron laskiessa. Tällaiset muutokset ovat rohkaisseet ja herätelleet kiinnostusta asunnonostajissa. Todettakoon siis, että Suomen asuntomarkkinat tarjoavat edelleen paljon mahdollisuuksia sekä myyjille että ostajille.