Takaisin
veikko-venemies-vPQP7QyQfWg-unsplash

Kiinteistönvälittäjän välityspalkkio: Mikä se on ja miksi se ei kerro koko totuutta?

Isoroban väki
09.04.2024

Kiinteistönvälittäjän palkkaaminen ja asunnon myynti

Suomen kiinteistönvälitysmarkkinoilla käytetään yleisesti velattomaan kauppahintaan suhteutettua prosenttiperusteista välityspalkkiota. Mutta mikä on välityspalkkio ja mitä se pitää sisällään? On tärkeää ymmärtää, että siihen liittyy usein paljon enemmän kuin vain euromääräinen korvaus aikaansaadusta kaupasta. Ymmärtämällä välityspalkkion merkityksen, on helpompaa tehdä päätöksiä kiinteistön myyntiä koskevissa asioissa.

Välityspalkkio on summa, jonka välittäjä veloittaa palveluistaan asunnon myynnin yhteydessä. Se toimii vastineena hänen tekemästään työstä ja ammatillisesta panoksestaan myyntiprosessissa. Käytännössä välityspalkkio kattaa välittäjän ammattiosaamisen, markkinointikulut, neuvottelut, kaupan toteuttamisen sekä kaikki muut sovitut toimenpiteet kohteen myyntiin liittyen.

Välityspalkkio vaihtelee eri välittäjien kesken. Pätevä ja alueensa hyvin tunteva, hivenen kalliimpi välittäjä voi saada asunnostasi keskimääräistä paremman hinnan. Siksi halvimman välittäjän tavoittelu ei välttämättä kannata, sillä lopputulos voi koitua lopulta kalliimmaksi, jos asunnosta ei saadakaan toivottua hintaa.

Kiinteistönvälittäjää valitessa on tärkeää ottaa huomioon heidän kokemuksensa, maineensa ja osaamisensa. Pätevä välittäjä asettaa realistisen myyntiajan ja -hinnan, markkinoi asuntoa tehokkaasti ja hoitaa neuvottelut ammattitaidolla. Heiltä saa myös arvokasta neuvontaa ja ohjausta koko myyntiprosessin ajan.