Takaisin
tapio-haaja-hkK-DYyZiI0-unsplash

Opas kiinteistönvälittäjän valintaan: Kuinka löytää sopivin välittäjä?

Isoroban väki
14.04.2024

Kiinteistönvälittäjä ja asunnon myynti

Kiinteistönvälittäjän palkkaaminen auttamaan oman asunnon myynnissä on järkevä ja taloudellisesti kannattava päätös. Ammattilainen tuo mukanaan asiantuntemusta ja kokemusta sekä tehostaa myyntiprosessin etenemistä merkittävästi. Me kokosimme oppaan, jotta sinun on helpompi valita itsellesi sopivin välittäjä:

  1. Koulutus ja kokemus

Kiinteistönvälitysalalla hyödynnettävissä oleva perus- ja jatkokoulutus sekä pitkä kokemus asunnonvälitystehtävistä ovat merkittäviä seikkoja kiinteistönvälittäjän valinnassa. Ammattitaitoinen välittäjä jatkaa taitojensa kehittämistä ja tarjoaa sinulle usein parempaa palvelua. Kokemus ja koulutus muodostavat vahvan perustan luotettavalle yhteistyölle, jolloin välittäjä kykenee toimimaan ammattimaisesti yllättävissä tai muutoin hankalissa tilanteissa.

2. Myytyjen kohteiden määrä

Kiinteistönvälittäjän kokemus ja osaaminen todentuvat konkreettisimmin myytyjen kohteiden määrässä. Kauppamääriä on hyvä selvittää yleisesti välitysuran varrelta, ja erityisesti viimeisten vuosien vaihtelevissa markkinatilanteissa, sekä erityisesti omaa myytävää asuntoa vastaavien kohteiden osalta. Tämä antaa osviittaa kyvykkyydestä palvella asiakasta ja saada kohde myytyä sovitusti.

3. Toimintatapa

Isoissa välitysfirmoissa työskentelevillä välittäjillä on verkosto välittäjäkollegoita ja muita asiantuntijoita ympärillään, mikä antaa hyvät lähtökohdatta ammattimaisesti läpiviedylle asunnon myynnille. Toisaalta yksin toimiva välittäjä voi tarjota henkilökohtaisempaa, tarkempaa ja joustavampaa palvelua. Välittäjä kannattaa valita sen mukaan, mikä toimintatapa palvelee parhaiten tarpeitasi ja edistää kohteesi myyntiä sinusta mieluisimmalla tavalla.

4. Alueen tuntemus

Myytävän kohteen alueen tuntemus on erittäin arvokasta ja pääasiallinen lähtökohta hyvän asuntokaupan toteutumiselle. Alueen hyvin tunteva kiinteistönvälittäjä tarjoaa arvokasta tietoa sekä myyjälle että ostajalle, ja auttaa saamaan asunnosta parhaan mahdollisen hinnan.

5. Markkinointitoimenpiteet

Välittäjää valitessa on hyvä käydä läpi, millainen markkinointisuunnitelma on tarkoitus rakentaa. Tehokas strategia tavoittaa laajan ostajakunnan ja nopeuttaa myyntiprosessia.

6. Sopimuksen kesto ja välityspalkkio

Ota huomioon tehtävän välityssopimuksen kesto ja välityspalkkion suuruus. Valitse välittäjä, jonka ehdot sopivat sinulle parhaiten. Pidä silmällä myyntiprosessin suunnitelmaan ja kohteen myytävyyden huomioivaa reilua välityspalkkion määrittelyä.

7. Aikataulun huomioiminen

Varmista, että kiinteistönvälittäjä on tavoitettavissa ja saatavilla keskustelemaan myynnin etenemisestä sopimuksen mukaisesti koko myyntiprosessin ajan. Tähän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mikäli olet myymässä asuntoasi kiireisellä aikataululla.

8. Esittelyjen hoitaminen

Soivi tarkasti työnjaosta välittäjän kanssa ja mitkä vastuualueet kuuluvat kiinteistönvälittäjälle. On hyvä keskustella esimerkiksi siitä, hoitaako välittäjä asuntonäytöt yksin vai onko myyjä mukana. Henkilökohtainen edustaminen voi edesauttaa vuorovaikutusta ostajan kanssa sekä avittaa myyntiprosessia.

9. Yhteydenpito

Onnistuneesti läpiviedyssä myyntiprojektissa avainasemaan nousee hyvä kommunikaatio kiinteistönvälittäjän kanssa. Valitse välittäjä, joka sitoutuu pitämään sinut jatkuvasti ajan tasalla ja on helposti tavoitettavissa. Omistajan tiiviin mukanaolon vaikutus voi olla myös päinvastainen, sillä omistajan tunneside omaan asuntoon voi haitata myyntiä. Luota tässä valinnassa välittäjän ammattitaitoon ja tilannekohtaiseen pelisilmään, loukkaantumatta jos sinun mukanaoloasi ei koeta myyntiä tukevaksi.

10. Välittäjän kysymykset

Sinun välittäjällesi tekemien kysymysten lisäksi on hyvä kuunnella, mitä kiinteistönvälittäjällä on kysyttävää sinulta. Kysymykset voivat antaa vihjeitä sinun suuntaasi hänen kiinnostuksestaan ja sitoutumisestaan myyntiprosessiin.

Ammattitaitoinen ja kokenut välittäjä tekee asunnon myynnistä sujuvaa ja mahdollistaa myyjän kannalta parhaan taloudellisen lopputuloksen. Vertaile välittäjiä ajan kanssa ja valitse asiantuntija, jonka kanssa tunnet olosi mukavaksi. Hyvä välittäjä valaa luottamusta ja auttaa saavuttamaan tavoitteesi vaivattomasti. Luota tunteeseen, jonka välittäjä saa läsnäolollaan ja ammattitaidollaan aikaan.